သီဟိုဠ်ကို မြန်မာနိုင်ငံအောက်ပိုင်းဒေသတွင်အဓိကထား စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပြီး သီဟိုဠ်သီး ရှိ အစေ့ကို ပုံစံအမျိုးမျိုးဖြင့် ထုတ်လုပ်ဖြန့်ဖြူးရောင်းချလျက်ရှိကြသည်။ ယခင်က အရိပ်ရအပင်အဖြစ် စိုက်ပျိုးခဲ့ကြသော သီဟိုဠ်ပင်ကို ယခုအချိန်တွင် သီဟိုဠ်စေ့ကို အဓိကထုတ်ကုန်အနေဖြင့် စိုက်ပျိုးလာခဲ့ကြသည်။ သီဟိုဠ်စေ့သည် ဗီတာမင်နှင့် သတ္တုဓါတ်များပါဝင်ပြီး ကုန်ကြမ်းအဖြစ် သီဟိုစေ့ကို ကုန်ချော (စားသုံးရန်)အဆင့်ရရှိစေရန် အဆင့်ဆင့်ပြုလုပ်ရကြောင်း သိရှိရပါသည်။
သီဟိုဠ်စေ့ထုတ်လုပ်ရာတွင် အကြမ်းအားဖြင့် အခြောက်လှန်းခြင်း၊ ပြုတ်ခြင်း၊ အခွံခွဲခြင်း၊ အခြောက်ခံခြင်းနှင့် အချောခြစ်ခြင်းဟူ၍ အဆင့်လေးမျိုးခွဲထားသည်။ အခြောက်လန်းခြင်းအတွက် နေလေးကြိမ်/လေးရက်လှန်းကာ အစေ့ခြောက်သွားသည်နှင့်အမျှ မိနစ်လေးဆယ်ခန့်ပြုတ်ပြီး ရရှိလာသောသီဟိုဠ်စေ့များကို အအေးခံကာ အခွံခွဲ၍သီဟိုဠ်စေ့ရရှိလာကြပါသည်။ ၎င်းသီဟိုဠ်စေ့ တွင် အခွံပါးလေးကျန်ရှိပြီး သီဟိုဠ်စေ့ဖြူ(အချော)ရရှိရေးအတွက်တစ်ရက်ခန့် မီးဖြင့်အခြောက်ခံ ထားရပါသည်။ ထိုနောက်အခြောက်ခံထားသော သီဟိုဠ်စေ့များကို အခွံပါးခြစ်၍ အလုံး၊ အခြမ်း၊ အကြေဟု အရည်အသွေးသုံးမျိုးခွဲပြီး ရောင်းချလျက်ရှိကြောင်းသိရှိရပါသည်။ အခြမ်းနှင့် အကြေများကိုမူ မုန့်လုပ်ရာတွင်အဓိကထားအသုံးပြုကြပြီး အလုံးအား နေရာအနှံ့မှ လာရောက်ဝယ်ယူကြကြောင်း သိရှိရပါသည်။
သီဟိုဠ်စေ့အကြမ်း ၁ပိဿာလျှင် အချော၂၀ကျပ်သားရရှိပြီး သီဟိုဠ်စေ့အကြမ်း တစ်ပိဿာ စျေးနှုန်းမှာ ကျပ်၅၂၀၀ခန့်၊ အချော(အလုံး)တစ်ပိဿာလျှင် ကျပ်၃၂၀၀၀ခန့်၊ အခြမ်း တစ်ပိဿာလျှင် ကျပ်၂၈၀၀၀ခန့်၊ အကြေတစ်ပိဿာလျှင် ကျပ်၂၃၀၀၀ခန့်ရှိကြောင်း သီဟိုဠ်စေ့လုပ်ကိုင်သူတစ်ဦးထံမှ သိရှိရပါသည်။
DOCA(တနင်္သာရီ)