အုန်းစိမ်းရည်ကို ယခင်ကပင်လယ်ကမ်းခြေဒေသများသို့ သွားရောက်လည်ပတ်သည့်အခါမှသာ သောက်သုံးကြပါသည်။ ကိုဗစ် ၁၉ ကာလမှစ၍ အုန်းစိမ်းရည်ကို နေရာအနှံ့အပြားတွင် ရောင်းချကြပြီး ကျန်းမာရေးအတွက် သောက်သုံးသူ များပြားလာကြပါသည်။ အုန်းစိမ်းရည်သည် ကျန်းမာရေးအတွက် အကျိုးကျေးဇူးများစွာ ပေးနိုင်ကြောင်း သိရှိရပါသည်။ အုန်းစိမ်းတစ်လုံးလျှင် အုန်းရည် (၂၀၀)မီလီလီတာမှ (၁၀၀၀) မီလီလီတာအထိ ပါဝင်ကြောင်း သိရှိရပါသည်။ အုန်းစိမ်းရည်သည် အရသာရှိပြီး ကယ်လိုရီပါဝင်မှုနည်းသော သဘာဝအချိုရည်တစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ အုန်းစိမ်းရည်မှာ အုန်းစိမ်းခြောက်အရည်ထက် အာဟာရဓါတ် ပိုမိုပါဝင်ပါသည်။ အုန်းစိမ်းရည်သည် အပူကင်းပြီး ရေငတ်ခြင်းကိုပြေစေနိုင်သော သဘာဝအချိုရည်တစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ အုန်းစိမ်းရည်တွင် ပါဝင်သော အာဟာရဓါတ်သည် ကိုယ်ခံအားစနစ်ကို တိုးမြှင့်ပေးပါသည်။ အုန်းစိမ်းရည်ရေတွင် ဓါတ်တိုး ဆန့်ကျင်ပစ္စည်းများ၊ အမိုင်နိုအက်ဆစ်၊ အင်ဇိုင်းဓါတ်၊ ဗီတာမင် ဘီ၊ စီ၊ သံဓါတ်၊ ကယ်လဆီယမ်၊ ပိုတက်ဆီယမ်၊ မဂ္ဂနီဆီယမ်နှင့် ဇင့်ဓါတ်များပါဝင်ပါသည်။ အုန်းစိမ်းရည်တွင် ပါဝင်သော Cytokinin ဟုခေါ်သော အပင်ဟိုမုန်းတစ်မျိုးသည် အရွယ်တင်နုပျိုစေပြီး ဘက်တီးရီးယားနှင့် ကင်ဆာရောဂါများကို တိုက်ဖျက်နိုင်သော အစွမ်းလည်းရှိကြောင်း သိရပါသည်။ ဝမ်းလျှောခြင်း၊ အော့အန်ခြင်းနှင့် ချွေးထွက်လွန်ခြင်းတို့ကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်တွင် ဆုံးရှုံးသောရေဓါတ်များကိုလည်း ဖြည့်တင်းပေးပါသည်။ အစာအိမ်ရောင် ဝေဒနာခံစားရသော လူနာများကို ဆရာဝန်များက ဂတ်စ်မပါသော အချိုရည်အပြင် အုန်းစိမ်းရည်ပါသောက်နိုင်ကြောင်း ညွှန်ကြားခြင်းများကိုလည်း သိရှိရပါသည်။
ပြည်မြို့နယ်တွင် အုန်းစိမ်းရည်ကို တုတ်တုတ်(သုံးဘီးကား)များ၊ ဆိုက်ကားများနှင့် ဆိုင်များတွင် ရောင်းချကြပါသည်။ အုန်းသီးစိမ်းများကိုအုန်းသီးအများအပြားထွက်ရှိသော ဧရာဝတီတိုင်း ကျိုတ်လတ်မြို့မှ ဝယ်ယူကြောင်းသိရှိရပါသည်။ ကားဖြင့် တစ်ခေါက်လျှင် အုန်းသီးလုံးရေ (၁၀၀)ခန့် ဝယ်ယူပြီး တစ်လုံးလျှင် အကြီး/အသေး သောင်းပြောင်း တစ်လုံးကို (၁၀၀၀)ကျပ်နှုန်းဖြင့် ဝယ်ယူရပြီး ပြန်လည်ရောင်းချရာတွင် တစ်လုံးလျှင် (၁၅၀၀)ကျပ် (၁၈၀၀)ကျပ်နှုန်းဖြင့် ရောင်းချကြောင်း သိရပါသည်။
DOCA(ပဲခူး)