Main menu

ကညွတ်စိုက်ပျိုးခြင်းနှင့် ကညွတ်စားသုံးပေးခြင်းဖြင့် ရရှိမည့်ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများ

Powered by Drupal

     မြန်မာနိုင်ငံတွင် ထင်ရှားကျယ်ပြန့်စွာ စိုက်ပျိုးလာသော ဟင်းသီးဟင်းရွက် အမျိုးအစား ဖြစ်သည်။ အများအားဖြင့် ကြော်ချက်၍စားသုံးကြသည်။ အချို့က ဆေးဝါးအဖြစ် စားသုံးကြသည်။ သမပိုင်းရာသီဥတုကိုကြိုက်နှစ်သက်သည်။ မြေသြဇာထက်သန်ပြီး အစိုဓာတ်ရှိသော သဲနုန်းမြေသည် ကညွတ်စိုက်ရန် အသင့်တော်ဆုံးဖြစ်သည်။  ရေမဝပ်သော ခဲမြေတွင် စိုက်ပျိုးပါက စည်သွပ်ကညွတ်အထွက်အကောင်းဆုံးဖြစ်သည်။ ကညွတ်စိုက်မည့်မြေတွင် ပဲမျိုးရင်းဝင် အပင်များစိုက်ပျိုးပြီး ပန်းပပွင့်မီထယ်ထိုးခြင်းဖြင့် သစ်စိမ်းမြေသြဇာအဖြစ် မြေတွင်းအာဟာရဓာတ် ရစေသဖြင့် ကညွတ်ပင်ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးရေးတွင် များစွာအထောက်အကူဖြစ်စေသည်။ ကညွတ်ကို မေလနှင့်ဇွန်လတွင်စတင်စိုက်ပျိုးနိုင်ပါသည်။ တစ်တန်းနှင့်တစ်တန်း (၃-၆)ပေ၊ တစ်ပင်နှင့်တစ်ပင် (၁-၁.၅)ပေအထိ အကွာအဝေးထား၍ စိုက်ပျိုးနိုင်သည်။ ကျင်းကို (၈)လက်မအထိ တူး၍စိုက်ပျိုးနိုင် သည်။ ပေါင်းမြက်ကို အခါအားလျော်စွာရှင်းပေးပြီး မိုးမကျမီ တစ်ပတ်အလိုတွင် မြေပေါ်အပင်များကိုခုတ်၍ မီးရှို့ပါ။  နွားချေးဆွေး၊မြေဆွေးများကိုထည့်ပြီး မိုးဦးကျလာသည်နှင့် အစို့များထွက်လာမည်။ ကညွတ်(၁-၂)နှစ်သားတွင်အပင်များကြား၌ ပဲမျိုးရင်းဝင်အပင်များ စိုက်ပျိုးနိုင်သည်။ ကညွတ်အစို့များကိုစိုက်ပျိုးပြီး (၂)နှစ်သားတွင် စတင်ရိတ်သိမ်းနိုင်သည်။ အပင်သက်(၇)နှစ်သက်အထိ အထွက်တိုးသည်။ (၄-၁၀)နှစ်သားတွင် အရည်အသွေးကောင်းသော ကညွတ်များကိုရရှိနိုင်သည်။ တစ်ဧကလျှင် ပိဿာ(၃၀၀-၅၀၀)အထိထွက်နိုင်ပါသည်။ ဘောင်များကို‌ မြေ‌တောင်မြှောက်ပေးခြင်းဖြင့် နူးညံ့ပြီးကြီးထွားသော အစို့များကိုရရှိနိုင်ပါသည်။

     ကညွတ်သည် အာဟာဓာတ်များပြည့်ဝနေသော အရာဖြစ်သောကြောင့် နေ့စဥ်စားသောက်သည့်အထဲတွင် ထည့်သွင်းသင့်သော ဟင်းသီးဟင်းရွက်တစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ ထို့အပြင် အဆီပါဝင်မှုသည် မရှိသလောက်ရှိပြီး ကယ်လိုရီလည်းလွန်စွာနည်းပါသည်။ ကညွတ်ကို စားသုံးပေးခြင်းအားဖြင့် အရိုးများကိုသန်မာ‌စေခြင်း၊ ရောင်ရမ်းမှုကိုလျော့ကျစေခြင်း၊ ဆီးရွှင်စေခြင်း၊ အစာချေလမ်းကြောင်း အတွက်အကျိုးပြုခြင်း၊ ကင်ဆာဆဲလ်များကိုတိုက်ဖျက်ပေးခြင်း စသည့်အကျိုးကျေးဇူးများစွာ ပေးလျက်ရှိသောကြောင့် စားသုံးပေးသင့်သော ဟင်းသီးဟင်းရွက်တစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။

DOCA(ပဲခူး)